Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Projekty badawczo-rozwojowe
Granty:
- Wpływ metody nasączania próżniowego na jakość podgrzybka brunatnego podczas
zamrażalniczego składowania. - Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży z rodzaju Pichia do zwalczania zakażeń
grzybowych w winiarstwie. - Wpływ odmiany śliwy na skład mikroflory drożdżowej owoców oraz charakterystykę
chemiczną otrzymywanych z nich spirytusów śliwkowych. - Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka, a składnikami
żywności funkcjonalnej o właściwościach antyoksydacyjnych (OPUS 2011-2014). - Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym
układzie pokarmowym człowieka. - Zakup usług badawczo-rozwojowych na potrzeby wprowadzenia innowacyjnej
technologii produkcji pierników. - Characterization of microbial consortia in traditional fermented foods by molecular
methods. - Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej
(Brassica oleracea var. capitata f. alba) na powstawanie amin biogennych w trakcie
produkcji kiszonej kapusty. - Interakcje pomiędzy akrylamidem a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów
występujących w żywności (OPUS 2017-2022). - Ocena wpływu warunków fermentacji etanolowej na stężenie i profil związków
lotnych.